Si te Instalojme Ubuntu-n !

Language: Albanian/Shqip

Hapat e mëposhtëm tregojnë se si të instalojmë UBUNTU 10.04 LTS

Cfare eshte ubuntu ?
Ubuntu eshte nje sistem operativ shume i njohur, distribucion i GNU/Linux dhe sigurisht sistem tjeter nga Windowsi siq e njohin shume prej jush.
Me kod burimor te hapur dhe i lire per nga pagesa ( pa pare), pavarsisht mund te punoj ne pc, laptop, server etj …
Ubuntu sa i perket operimit ne te eshte shume i lehte per nje Perdorues Normal, i ka te gjitha aplikacionet e nevojshme dhe madje shum funkcionale,
eshte sistem operativ i lehte qe dmth se eshte edhe i shpejte dhe mbi te gjitha 98% i sigurte nga viruset.

Vazhdojme me instalimin 🙂

– Pasi qe kemi Live CD-n e Ubuntu-s fusim ate ne CD Rom dhe bejme boot nga CD-ja

pamja qe do te marim do te jete kjo :

1. Klikojme ne  Install Ubuntu 10.04 LTS

2.Regullojme Vend ndodhjen tone :

3. Zgjedhim Layot-in e tastieres

4. Tani ketu duhet te zgjedhim se ku deshirojme ta instalojme Ubuntun..

Ne foto osht zgjedh: Specify partitions manualy per te zgjedhur particionin e deshiruar me mire.


5. Pasi kemi zgjedhur opcionin me larte

zgjedhim particionin e deshiruar qe ubuntu te instalohet ne te (duhet te jete i zbrazet) ose formatizohet, pastaj klikojme mbi te dhe shkojme Add:

6.Ketu nen 1.Klikojme ne Primary

2. zgjedhim hapsiren se sa do te jete ai particion ose e leme ashtu siq eshte

3. klikojme ne Begining

4. Zgjedhim ne  liste ext4 journaling file system

5. Dhe mount point duhet te jete Root “/”

7. Te njejten gje duhet te bejme si ne foto… te krijojme nje swap area ku preferohet qe hapsira te jete 1500MB – 2000MB per kopmjuteret me RAM memorie deri ne 1GB

Shkojme OK dhe Forward :

8. Ketu zgjedhim dhe editojme te dhenat… :

Forward

9. dhe ne fund klikojme ne butonin Install..per isntalimin e keti sistemi operativ…

10. Presim per instalimin

Nese nuk mund te prisni mund te beni skip ne instalimin e language packs

dhe ne fund klikojme ne Butonen restart per te ristartuar kompjuterin tone dhe te mund te fillojme ta perdorim kete sistem…

P.S – Pasi keni klikuar restart.. CD do te dale nga CD Rom ..Nxireni ate mbyllni CD Rom-in dhe  shtypni OK ne Tastiere …

11. dhe ja keshtu do te duket Desktopi juaj ne Ubuntu 10.04 LTS (Long Term Suport)

Listë e gjerave që duhet të bëni pasi të instaloni ubuntun… : Klikoni këtu

Ju Faleminderit..

Shpresoj se ky Tutorial (mësim) ishte i lehtë për tu kuptuar dhe shpresoj që Ubuntu do të ju pelqej 🙂

2 thoughts on “Si te Instalojme Ubuntu-n !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s